fbpx

Castle Tour

Proiectul Castle Tour propune experiențe de călătorie inedite și autentice: vizite la castele și conace puțin cunoscute publicului larg, descoperirea unor meșteșuguri aproape uitate, degustări de vinuri și bucate alese și, mai ales, crearea de amintiri frumoase alături de oameni ce au în comun pasiunea pentru călătorii și dorința de a proteja patrimoniul.

Castelul APOR din ABUS: a fost ridicată prin reconstruirea castelului Gyulaffy la începutul secolului al XIX-lea, de către familia Apor.

Castelul BETHLEM din BAHNEA: Castelul este decorat la sfârşitul secolului al XVIII-lea cu diferite elemente stilistice baroce.

Castelul BETHLEM din BOIU: În anii 1640-1642 castelul a fost extins de către fiul lui Bethlen Farkas, cancelarul Bethlen János .

Castelul BETHLEM din Cris: Castel construit în stil renascentist de către fiul lui Bethlen Miklós, Márk în secolul al XV-lea.

Castelul BETHLEN din Madaras:  a fost construit intre secolele XIV si XVI, fiind cel mai frumos exemplar arhitectural al unei constructii destinate apararii si locuirii din Transilvania.

Castelul BETHLEN din TOPA: a fost construit in stil renascentist in anul 1617 si finalizat in 1641 de Farkas Bethlen, consilierul principelui Gabriel Bethlen.

Castelul BANFFY din Gheja: ÎBastioanele hexagonale sunt accentuate prin ornamentele colțurilor, pe ambele nivele ferestrele prezentându-se fără ornament.

Castelul BORNEMISSZA din Gurghiu: Castelul a fost ridicat în mai multe etape, prima clădire a fost construită de către principele Rákóczi György I, care venea aici la vânătoare.

Castelul DEGENFELD din Cuci:  a fost construit în secolul al XVII-lea de către contele Pekry Lőrinc, general al curuților, și soția sa, baronesa Petrőczi Kata Szidónia.

Castelul DOZSA-BARATOSI din TREI SATE: Conacul construit în secolul al XVIII-lea funcționeză azi ca muzeu al satului. Trei Sate se află la 26 de km distanță sud-est de Târgu Mureș.

Castelul HALLER din Mihai Viteazul: se găsește chiar la intrarea în localitate si a fost una din reședințele de recreere si vanatoare a importantei familii nobiliare Haller.

Castelul Haller din Ogra: Edificiul construit în secolul al XVII-lea păstrează elementele barocului târziu si se ridică semeț pe malul râului Mureș. Dispune de o crama vestita.

Castelul HALLER din Sanpaul:  În 1610 familia Haller, originar din Nürnberg, au obținut proprietatea și au ridicat un castel nou din pietrele castelului ruinat. Construcția a fost începută de Haller István, însă a fost terminată numai în 1674.

Castelul HUSZAR din Apalina: Tavanul pictat, casetat, al sălii mari de la etaj scoate în evidență dexteritatea proprietarului. Cel mai probabil, tot la această dată, la sfârșitul secolului, s-a construit și șemineul reprezentativ din holul castelului.

Castelul Kendy-Kemeny din Brancovenesti: . În 1610, domeniul apare deja în proprietatea lui Bethlen Gábor, voievodul Ardealului, apoi de Gheorghe Rakoczi I. În următoarele trei secole, domeniul era deținut de familia Kemény.

Castelul Kornis-Rakoczi-Betlen din Iernut: Castelul a fost construit în anul 1545 de Gáspár Bogáti în stil renascentist, cu un plan patrulater și patru bastioane masive la fiecare colț. A fost una dintre cele mai confortabile reședințe nobiliare.

Castelul Regal de vanatoare din Lapusna:  In perioada monarhiei, vanatoarea era sportul nobil al capetelor incoronate, iar Muntii Gurghiului i-au facut cu ochiul regelui Ferdinand, asa ca in 1933, la initiativa sa, s-a finalizat conacul de vanatoare .

Castelul Mariaffy din Sg de Mures: În anii 1870, la ordinul lui Máriaffy Albert, castelul s-a modificat, extins si consolidat, lucrările de construcție fiind executate de maistrul zidar Soós Pál din Târgu Mureș. Castelul avea un parc superb de 68 de hectare(1843-1910).

Castelul Pekri-Radak din Ozd: Un asediu imperial din 1709 a deteriorat serios imobilul, de aceea a fost nevoie de reconstrucția si extinderea acestuia. Lucrările de reconstrucție si consolidare s-au terminat în 1732 în timpul lui Radák Ádám, ginerele lui Pekry Lőrinc.

Castelul-Rhedey-Rothenhal din Seuca: In secolul al XIX-lea domeniul a aparținut familiei contelui Rhédey, iar în urma căsătoriei contesei Stefánia Rhédey cu baronul István Wesselényi în 1859, domeniul cu terase suprapuse a intrat în posesia familiei Wesselényi.

Castelu Rhedey din Sg. De Padure: Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure este un castel construit în stil neobaroc, care seamănă mai degrabă cu un palat decât un castel datorită construcției. Monumentul și-a căpătat forma actuală cu ocazia lucrărilor de renovare din anii 1807-1809.

Castelul Somsics din Chendu: Construit în secolul XIX, castelul se află la aproximativ 27 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, în comuna Bălăuşeri, în sudul judeţului Mureş, și a aparținut contelui Somics. Deşi destul de mic, castelul era deosebit de cochet. Nu construcţia în sine impresiona, cât parcul din jur.

Castelul Teleki din Dumbravioara: Construcția castelului a fost începută în 1769 de către Sámuel Teleki. Aripa nordică a castelului a fost edificată între anii 1769–1770, iar construcţia aripei de sud a fost începută în 1773. Şantierul era condus de maistrul de origine germană, Paul Schmidt.

Castelul Teleki Gornesti: Cel mai frumos din Ardeal, acest castel are o formă de ”U” în plan, în stilul așa-numitelor palate Grassalkovich.Cea mai frumoasă parte a castelului o reprezintă impunatorul salon mare de la etaj, unde s-a păstrat tencuiala originală, cele două sobe de porțelan alb în stil rococo și trei candelabre.

ro_RORomână