fbpx

City Break

CITY BREAK KORONKA

  • Ghid turistic pentru grupuri de peste 10 persoane
  • Vizitarea : palatului culturii,palatal prefecturii si turnul, cetatea medievala, musee in centru,gradina zoo,
  • Cazarea la Pensiunea Koronka cu masa inclusa si servita la noi

 

Palatul culturii :

Ideea edificării unei case de cultură în Târgu Mureș a apărut în anul 1907. Primarul orașului, György Bernády, o personalitate erudită și ambițioasă care a susținut permanent modernizarea orașului, a convins Consiliul Orașului Liber Regesc să aprobe acest proiect. Idea a venit datorită unui proiect național în cadrul căruia guvernul de la Budapesta a alocat credite pe termen lung pentru orașele mici și mijlocii cu scopul construirii centrelor de cultură la împlinirea de 40 de ani de la încoronarea regelui Franz Joseph. Proiectele clădirii au fost făcute de Marcell Komor și Dezső Jakab care au mai lucrat la construcția Primăriei (astăzi Prefectura).

Palatul prefecturii si turnul :

Primarul György Bernády iși făcuse cunoscută intenția de a construi o clădire nouă pentru Primărie încă în 1903. Însă în urma unor dezbateri prelungite, proiectul a fost aprobat de abia la 16 mai 1905, când a fost anunțat concursul pentru proiectele de arhitectură. Caietul de sarcini număra cerințe specifice pentru un edificiu public. Se dorea o clădire impunătoare, modernă, dar totuși sobră, potrivită funcției de reprezentare pe care trebuia să o indeplinească. Terenul trebuia folosit căt mai eficient posibil, iar costurile de construcție să se încadreze în anumite limite.

La 25 mai 1905 au fost analizate cele 14 proiecte primite, dintre care Primăria a decis să cumpere cinci. Câștigători au fost declarați arhitecții Marcell Komor și Dezső Jakab, dar comisia le-a cerut să folosească și părți din celelalte patru proiecte cumpărate. Antrepriza a fost asigurată de inginerul Lajos Csiszár. Contractul a fost în valoare de 437.000 de coroane, însă la încheierea plăților, în 1908, costurile ajunseseră la 700.000 de coroane aur.[1]

Din 1962 până în prezent clădirea este sediul administrativ al Consiliului Județean Mureș și al Prefecturii Mureș (până în 1989 Comitetul județean al PCR).

Cetatea medievala :

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul XV (1492) și care a aparținut voievodului TransilvanieiBáthori István. Aceasta primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul, în urma invaziei condusă de Giorgio Basta.[1][2][3][4][5]

Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida.

Gradina Zoo :

Punctul zoologic din Tîrgu-Mureş infiinţat în anii ’60 prezintă un loc de atracţie pentru populaţia locală şi pentru turişti. La înfiinţare grădina avea o suprafaţa de 600-700 m2, care în 1965 s-a mărit la 20 hectare.

La deschiderea porţilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară. Acest numar a crescut mult pană in anul 2002 şi astfel în prezent sunt în jur de 500 de animale aparţinând la 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.

 

Libraria Teleki :

Biblioteca Teleki-Bolyai (maghiară Teleki-Bolyai Könyvtár, latină Bibliotheca Telekiana), a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Sámuel Teleki, fondatorul bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie cele 40.000 de volume, printre care 66 de incunabule și o mulțime de opere și ediții rare din colecția personală a contelui.

Fondul „Teleki-Bolyai” a rezultat din asocierea celor două mari colecții distincte Teleki, cu un număr de 40.000 de volume și Bolyai, cu 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat de-a lungul timpului alte fonduri de carte și documente provenite din mai multe biblioteci tradiționale din Transilvania. Colecția „Teleki” cuprinde, printre altele, cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot și D’Alambert, lexicoane contemporane și publicații ale unor academii și societăți științifice din Europa.

 

Piata trandafirilor:

Piața Trandafirilor (în maghiară Rózsák tere) este piața centrală și o arteră din Târgu Mureș, una din principalele căi de circulație ale municipiului care traversează Centrul de la sud-vest la nord-est, iar după o triplă ramificație se continuă cu Strada Călărașilor, Piața Petőfi Sándor și Strada Revoluție

Muzeul Etnografic si arta populara:

Muzeul de Etnografie și Artă Populară este situat în Piața Trandafirilor nr. 11, în Târgu Mureș. Clădirea, care este numită Palatul Toldalagi, după ctitorul său, contele Toldalagi László, este printre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania. A fost realizată între anii 1759-1772 de arhitectul Schmidt Pal, după planurile arhitectului francez Jean Louis d’Or.

Din anul 1984 adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.

MUZEUL DE STIINTELE NATURII :

Muzeul de științele naturii (în maghiară Természettudományi Múzeum), situat pe strada Horea nr. 24 în Târgu Mureș, a fost construit în stilul neoclasicist, având elemente ale stilului renascentist italian, și a fost destinat a fi lăcaș al Muzeului de Artă Secuiască. Clădirea adăpostește astăzi exponate aparținând tezaurului natural mureșan.

 

ro_RORomână